"Bir Destandır Çanakkale" Konferansı
21 Mart 2018

Sungurlu’da 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü nedeniyle ‘Bir Destandır Çanakkale’ adlı konferans düzenlendi.

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde Hitit Üniversitesi Sungurlu Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğretim Görevlisi  Ayten Akcan tarafından hazırlanan program Özel İdare Konferans Salonunda yapıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Eryiğit yaptı.

Eryiğit, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı,  “Çanakkale de ki Zaferin 103. yıldönümü ve Şehitlerimizi anmak amacıyla ilçemizde Kaymakamlığımız öncülüğünde yapılan programların yanı sıra, okullarımızın tamamında da çeşitli programlar düzenledik. Sizlerde okullarınızda ki programları başarıyla icra ettiniz. Bu programların biride bugün Hitit Üniversitesi Sungurlu Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Ayten Akcan hocamızla birlikte gerçekleştireceğiz. Sizlerin de bildiği üzere bundan 103 yıl önce, hiç tanımadıkları bizler için hayatlarını hiçe sayan kahraman şehitlerimizi hangi programı düzenlersek düzenleyelim, ne yaparsak yapalım hakkımızı ödemek mümkün değildir. Çünkü o insanlar bu güzel vatanı bize bırakabilmek için canlarını hiçe saydılar, o güzel topraklarda şehit oldular. Sizlerden ricam şudur ki; hepiniz okullarınız da çok güzel başarılara imza atabilirsiniz, mesleğinizde alanınızda çok iyi yerlere gelebilirsiniz. Ama her zaman önceliğiniz bizler için canını feda etmiş bu güzel insanları anmak, hatırlamak ve onlara karşı olan vefa duygunuzla çalışmalar yürütmek olmalıdır. Her İstiklal Marşı’mızı okuduğunuzda aklınızda bu güzel insanlar olsun. Çanakkale Savaşında, Kurtuluş Savaşında, 15 Temmuz sürecinde ve son olarak Afrin’de binlerce vatan evladı, bu Bayrak için, bu Vatan için canını hiçe saydı, ailesini sevdiklerinin hepsini geride bırakarak Cennet’e yolculuk etti. Mekanları Cennet olsun. Programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”dedi.

Program tanıtım videosunun ardından, MYO Öğretim Görevlisi Ayten Akcan ‘Siz Hiç Çanakkale’ye Gittiniz mi? adlı konferansını sunum halinde katılımcılara anlattı. Akcan; “Biz, bugün burada bir daha dönmemek üzere gidenleri, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanları yâd etmek- Çanakkale Zaferini kutlamak ve aziz şehitlerimizi anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. 103 yıl – evet çok değil 103 yıl önce yüz binlerce vatan evladı -bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağrılmıştır. Amacımız geçmişteki savaşların zaferleriyle gururlanmak değil. Eğer amaç vatan savunması ise-eğer amaç hürriyet davası ise- bir ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemeyiz. Ve bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deselerdi ki Çanakkale’yi üç kelimeyle anlat. Derdim ki: Geldiler, gördüler, döndüler.

Döndüler diyorum. Çanakkale öyle bir yer ki yokluk- varlığı, maneviyat-maddiyatı ve sevgili gençler özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Esaretin zincirini kırmıştır. Ve gidenler, canlarını bizim için veren yüz binler şu an içimizde dolaşıyor. Yüce Allah, kutsal kitabımızın El İmran süresinde buyuruyorlar ki:”Onlara ölü demeyin, onlar diridirler” Ve ben diyorum ki onlar bizi izliyorlar. Şu an aramızdalar. Onların taşıdığı asil ruh biliyorum ki sizlerin damarınızda dolaşıyor.”diyerek konuşmasını bitirdi.

Sunumun ardından MYO öğrencisi Hatice Şener, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiirini okudu.

Konferans ‘Çanakkale Zaferi’ konulu belgesel sonrası, Ömer Dikmen ve Ekrem Zelvecioğlu’nun saz ve gitarları eşliğinde Gülçin Karaman tarafından seslendirilen müzik dinletisi ile sona erdi.

2018 Hitit Üniversitesi - Bilgi İşlem Daire Başkanlığı