Azerbaycan Karadağ Hocalı Soykırımı Anma Programı Düzenlendi
07 Mart 2018

Hitit Üniversitesi Sungurlu Meslek Yüksekokulu tarafından “Azerbaycan Karadağ Hocalı Soykırımı(Hocalı sız 26.yıl) Programı” Sungurlu Meslek Yüksekokulu konferans salonunda düzenlendi. Programa Sungurlu Meslek Yüksekokulu yöneticileri, akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

Programda Sungurlu Meslek Yüksekokulu akademik personelinden Öğretim Görevlisi Ayten AKCAN “Hocalıyım Ben” konulu konuşmasını yaptı. Ayten AKCAN konuşmasında “Rusların da verdiği destekle Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin 936 kilometrekarelik alana sahip ve 2 bin 605 aileden ibaret 11 bin 356 kişinin yaşadığı Azerbaycan’ın Hocalı kentini, 26 Şubat 1992 tarihinde, tehcire ve katliama maruz bıraktığını ve kentin tamamıyla yok edildiğini söyledi.
Hocalı kentinde sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapmadan resmi rakamlara göre 613 insanın 11 saat gibi kısa bir zaman içinde hunharca katledildiğini anlatan AKCAN, şöyle devam etti: “Katledilenlerin 63`ü çocuk, 106`sı kadın ve 70`den fazlası ise yaşlı olarak kayıt altına alındı. 25 çocuk öksüz kaldı. 130 çocuktan her biri ya annesini ya da babasını kaybetti. Yetmiş altısı çocuk, 487 kişi yaralandı. Bin 275 kişi rehin alındı, 150 kişinin akıbeti halen bilinmiyor. Bu kadar vahşiliği yapan bir grubun, bu 150 kişiye neler yapabileceğini düşünmek bile insanın nefesini kesiyor. Hocalı kenti haritadan silindi. Hocalı’nın 5 bin 379 sakini mülteci durumuna düştü. Üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulak, burun ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği tespit edildi. Hocalı`da katledilen sadece Azerbaycan insanı değil, katledilen insanlık olmuştur,” diyen AKCAN, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hocalı Katliamını ve Karabağ`daki işgali, katliamları doğrudan ve dolaylı olarak destekleyenleri bir kere daha kınayarak lanetliyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine de büyük sabır diliyorum.” dedi.

Programda Yüksekokul öğrencilerimizden Ertuğrul ŞENGAN “Hocalı Katliamı” adlı şiiri okudu. Yüksekokul öğrencilerimizden Ömer DİKMEN ve Ekrem ZELLECİ ”saz ve gitarları” eşliğinde yine yüksekokul öğrencilerimizden Gülçin KARAMAN “Çırpınırdı Karadeniz, Ayrılık, Ölürüm Türkiye’m” adlı türkülerini seslendirdi.

Program Yüksekokul Müdürü Yrd.Doç.Dr.Ömür DEMİRER programı organize eden Öğretim Görevlisi Ayten AKCAN’A ve emeği geçen bütün öğrencilere teşekkür etmesiyle bitti.

2018 Hitit Üniversitesi - Bilgi İşlem Daire Başkanlığı